Om at låne

Et kviklån gør det muligt for dig at handle her og nu. Du behøver hverken at vente flere måneder eller spinke og spare dag ud og dag ind for at købe, hvad dit hjerte begærer.Men hvad er det så hjertet begærer og pengene bruges på?

Ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens rapport fra 2015 om kviklån, kan man læse, hvad forbrugere bruger deres kviklån på.

Størstedelen bruger deres kviklån til at indfri drømmen om et nyt tv eller en ny iPad.

  • 33 % af kviklånstagerne bruger nemlig pengene på elektronik, og kan således ikke vente med at få fingrene i den nyeste iPhone eller de alt for fede Sonos højtalere.
  • 16 % af forbrugerne bruger deres kviklånpenge på en ny vaskemaskine eller sofa.
  • 10 % vælger at investere i drømmerejsen, nyt tøj eller andre former for selvforkælelse.

DET ER DE SMÅ TING  I HVERDAGEN, DER GØR DEN STORE FORSKEL

Et kviklån gør det muligt, at få fingrene i de ting, der ellers ville være uden for rækkevidde.

Hvad du vælger at bruge dit kviklån til, blander vi os ikke i. Vi vil blot sørge for, at du får det billigste kviklån og dermed mest for dine penge!

HVEM KAN FÅ ET LÅN:

For at kunne optage et forbrugslån, en kassekredit, et kreditkort eller minilån, skal man være fyldt 18 år og ikke være registreret som ”dårlig betaler” i RKI eller Debitor Registret. Der er dog nogle udbydere, der stiller krav om, at man er over 18 år og at man har en fast indkomst. Desuden kan der være krav om, at man skal have dansk statsborgerskab, telefonnummer, folkeregisteradresse og bankkonto, at man har NemID og en emailadresse og at man ikke er registreret med navne- og adressebeskyttelse hos sin kommune.

HVAD SKAL JEG VÆRE OPMÆRKSOM PÅ:

Ved ansøgning om lån eller anden type kredit, er der flere ting du skal være opmærksom på:

– Er det billigere at låne i banken?

– Har jeg luft i budgettet til at betale tilbage?

– Hvilken rente skal jeg betale?

– Er der oprettelsesgebyr? og hvor meget lyder det på?

– Hvor meget skal jeg betale tilbage?

HVORNÅR FÅR JEG PENGENE UDBETALT

Når du ansøger om et online lån angiver du i din låneansøgning, hvor pengene skal indsættes. I de fleste tilfælde bliver pengene indsat på din Nemkonto. Ud fra dine kontooplysninger, udbetaler låneudbyderen lånet, så snart de har modtaget din underskrevne låneaftale. Der går typisk 1-2 bankdage inden pengene står på din konto. Hos enkelte låneudbydere, står pengene til rådighed indenfor 10 minutter.

HVAD ER ÅOP?

Årlig omkostning i procent (ÅOP), er et udtryk for alle årlige reelle omkostninger (udtrykt i procent) i forbindelse med et lån. ÅOP skal altid oplyses overfor forbrugerne ved annoncering af lån. ÅOP udtrykker ikke blot et låns rente, men også de med lånet forbundne omkostninger, hvad enten der drejer sig om etableringsomkostninger, herunder også tinglysningsomkostninger, forsikringsgebyrer eller løbende opkrævningsgebyrer etc. ÅOP kan kun bruges til at sammenligne lån med samme løbetid og evt. samme størrelse. Det er vigtigt at bemærke at gebyrer ikke altid er fradragsberettiget. To vidt forskellige lån med samme ÅOP og løbetid kan derfor godt vise sig at være meget forskellige når man beregner den endelige ydelse efter skat.

SKAL DER STILLES SIKKERHED?

Der skal ikke stilles sikkerhed ved nogen af låneudbyderne som vi formidler. Behovet for at kunne stille sikkerhed er ofte en hindring for at låne igennem en bank, hvilket gør online lån til et attraktivt alternativ. Det minimale antal krav gør det muligt for de fleste at få godkendt en låneansøgning.

HVORFOR SKAL JEG BRUGE NEM-ID?

Grunden til du skal bruge NemID, er at låneudbyderne altid skal være sikre på, at det rent faktisk er dig der låner pengene. Det er samtidig din sikkerhed for at andre ikke kan låne penge i dit navn. Så snart lånetilbuddet er klar til dig, modtager du en e-mail med et link, hvor du får direkte adgang til låneaftalen via dit NemID.

FORDELE/ULEMPER

Fordelen ved onlinelån eller kreditter, er først og fremmest at det er hurtigt og bekvemt. Alle informationer om lånet / kreditten ligger tilgængelig på nettet, og derfor tager det ikke lang tid at finde den rigtige låneudbyder. Som oftest kan du, fra du har sendt din låneansøgning, få udbetalt pengene inden for få timer. Selve låneprocessen og godkendelsen, tager kun få minutter.

Du skal i de fleste tilfælde ikke stille sikkerhed ved låneudbyderne, der tilbyder online lån. De fleste banker kræver sikkerhed i enten friværdi eller bilen.

Du bestemmer selv, hvad du bruger pengene til. Dit formål med pengene, bliver i de fleste tilfælde ikke taget i betragtning, når din låneansøgning vurderes.  Dog kan der i enkelte tilfælde, hvor du vil bruge pengene til at indfri andre lån, være ønske om flere informationer fra låneudbyderne.

Det er generelt nemmere at få godkendt lånet hos  låneudbyderne online, end i din lokale bank, fordi kravene er betydeligt mindre.

Hos enkelte låneudbydere som Vivus og Ferratum har du som ny kunde mulighed for at låne op til 4.000 kroner rentefrit i op til 30 dage. Dette betyder nul renter i låneperioden.

Ulemper ved onlinelån er, at de ofte har højere omkostninger end traditionelle banklån. Det kan samtidig være svært at gennemskue de reelle priser på ÅOP og stiftelsesgebyrer. Vi anbefaler, at man altid sætter sig grundigt ind i den enkelte låneudbyder inden man underskriver et lån.

HVAD ER ET ONLINELÅN (KORTFRISTET & LANGFRISTET) ?

Et onlinelån kategoriseres ved lav grad af betingelser og krav til din som låneansøger. Dette eksemplificeres ved at ingen af låneudbyderne i vores søgemaskine stiller krav om sikkerhed, når du låner. På samme måde er det heller ikke ved alle låneudbyderne, at du behøver at være i et fuldtidsarbejde for at blive godkendt til at låne penge.

Når du ansøger om et online lån, skal du oplyse låneudbyderen om diverse personlige og økonomiske forhold, sådan udbyderen kan lave en kreditvurdering af dig som låner. Det er på baggrund af denne kreditvurdering, at indholdet, såsom bl.a. rente, løbetid og lånebeløb, i dit lånetilbud fastsættes. Jo bedre en kreditvurdering låneudbyderen udarbejder, jo bedre lånevilkår tilbydes du. På samme måde foregår selve håndteringen af din låneforespørgsel på samme måde, som skulle du låne penge i en traditionel bank.

Kortfristede & langfristede lån.

Når du står og har behov for at optage et lån, så er det vigtigt at være opmærksom på, at der er forskellige lån, som passer bedst til dine behov. Derfor anbefales det, at du læser disse fordele og ulemper igennem nedenfor. Brug disse anbefalinger til at gennemgå din låneaftale før du underskriver og returnere denne.

Kortfristede lån

Kortfristede lån er steget markant i popularitet, specielt over de seneste 5-7 år. Dette er på trods af en meget negativ udlægning fra mediernes side. De kortfristede lån åbner dog op for en helt ny verden af muligheder for kunder som ellers ikke ville have mulighed for at låne til præcis det de står og mangler HER & NU!

Et kortfristet lån defineres, som et lån, der løber under 12 mdr.. Således er gæld, der løber over 12 mdr. defineret som langfristet gæld. Netop derfor ses det ofte, at det maksimale lånebeløb er lavere end ved et langfristet lån. Dette er også meget forsvarligt og ansvarligt da tilbagebetalingstiderne er så korte. Det typiske kortfristede lån tilbudt vil derfor normalt ikke overgå 10.000 kr. Lånebeløbet er fastsat efter det præmis, at låneudbyderen skal have en reel chance for, at kunden kan tilbagebetale lånet inden for kort tid.

Denne type af lån kan ikke optages i en bank. men derimod typisk online. Lån penge online og du har pengene på kontoen indenfor max to bankdage. Det er derfor for mange, en hurtig og flesksible måde at låne penge på.

Du skal dog være opmærksom på at online lånefirmaer ofte tager en højere rente end i din bank. Dette grundet risikoen forbundet med at udbyde denne type lån, uden at du skal stille nogen form for sikkerhed. Vælger du at optage et sådant lån, skal du altså være sikker på, at du er i stand til at betale de lånte penge tilbage i overensstemmelse med afbetalingsaftalen, da disse kortfristede lån er kendetegnet ved et højt renteniveau. Det kan være sådanne lån, som kan ødelægge din økonomi på længere sigt, da rentesatsen kan være så høj, at du på et tidspunkt ikke kan følge med afbetalingerne.

Så hvis du derfor har behov for at låne et mindre beløb samtidig med at du kan tilbagebetale inden for kort tid, så er dette muligt med et kortfristet lån . Det kræver dog også en vurdering af din økonomi fra dig selv. Eftersom du ikke skal stille sikkerhed for et sådan lån, er det udelukkende dig selv, der skal foretage den vurdering – og her er det vigtigt, at du er ærlig over for dig selv og at du har mulighed for tilbagebetaling udfra dit mdr. rådighedsbeløb.

Langfristede lån

Hvorimod kortfristede lån typisk skal tilbagebetales over maks 12 mdr. og lånebeløbet maks er 10.000 – 15.000 kr, så skal langfristede lån tilbagebetales på mellem 12-84 mdr. Og beløbet kan være helt op til 400.000 kr. Beløbet er sat til at skulle tilbagebetales over længere tid, da beløbet man låner er højere og dette giver dig mulighed for at reducere størrelsen af de månedlige afdrag. Ved samtlige låneudbydere er du selv med til at fastsætte løbetiden, så du selv kan være med til at vurdere, hvor meget du har mulighed for at afdrage om måneden ud fra dit rådighedsbeløb.

Ved et langfristet lån er det dog samtidig meget vigtigt at du er sikker på, at du er i stand til at kunne overholde de månedlige betalinger, der bliver fastsat i lånekontrakten du laver med den valgte låneudbyder. Hvis du ikke overholder aftalen kan dette medføre rykkergebyrer og øvrige omkiostninger, der dermed kan skabe en ond spiral som gør det svært at overholde afdragene efterfølgende.

Der, hvor den store forskel er som lånetager er at ved langfristede lån stilles der ofte højere krav til dokumeter. Der skal indsendes eks. lønsedler som kan dokumtere at du har en bestemt månedlig indkomst. Dette skyldes, at det er et højere beløb du låner og at låneudbyderen dermed løber en større økonomisk risiko ved et udlån på 100.000 kr. – 400.000 kr. end ved et kortfristet lån på 10.000 kr.

HVAD ER FORSKELLEN PÅ ET ONLINE- OG ET BANKLÅN?

Onlinelån

Én af de væsentligste forskelle er hastigheden. Både hvad angår ansøgning, behandling og udbetaling af dit lån er udbydere af onlinelån hurtigere end traditionelle banker. Årsagen til dette er primært, at du kan styre processen lige fra ansøgning til udbetaling uanset din geografiske placering. Alt, hvad du behøver er internetadgang, så det er muligt for dig at udfylde låneudbyderens ansøgningsskema og underskrive lånetilbuddet.

Ved de fleste online låneudbydere kan du have pengene på din bankkonto allerede dagen efter, du har ansøgt om pengene. Dette er dog forudsat, at du ansøger inden for låneudbyderens åbningstid, således de har mulighed for at behandle din ansøgning. Er det vigtigt for dig at have pengene hurtigst muligt, anbefaler vi, at du forhører dig hos den valgte låneudbyder på forhånd.

Banklån

Et banklån kræver oftest et fysisk møde med din bankrådgiver, hvor formålet er at rådgive dig om bankens forskellige lånemuligheder og endvidere vurdere, om det er en tilfredsstillende forretning for banken at yde dig et lån.

Hvor hurtigt en bank kan udstede et lån til dig, afhænger af dit forhold til banken, din historik og dine øvrige bankaktiviteter. Har du f.eks. en uproblematisk historik i banken, hvor du altid har overholdt dine tilbagebetalinger og sjældent er i minus på dine konti, står du bedre end hvis tilfældet var omvendt. Jo bedre din økonomi ser ud, jo hurtigere og nemmere kan din bankrådgiver give dig et lån, mens en låneforespørgsel ofte skal godkendes af andre, hvis din privatøkonomi tidligere har været problemfyldt.

Flere lånemuligheder

En anden væsentlig forskel er også udbuddet af lånemuligheder. Som almindelig forbruger har du oftest samlet alle dine bankaktiviteter i én bank, eftersom det giver en række fordele. Jo flere aktiviteter du har samlet i den samme bank, jo bedre kundevilkår kan du som regel også opnå. Det er f.eks. i mange banker en forudsætning, at du har din lønkonto hos den pågældende bank, før de vil udstede et lån til dig. Dette begrænser dine muligheder for at låne, eftersom du kun har én bank at henvende dig til, med mindre du vælger at henvende dig til andre banker og tilbyder at flytte dine aktiviteter for samtidig at få udstedet et lån. Med andre ord kan det altså være ressourcekrævende at indhente lånetilbud fra flere banker.

Ved onlinelån er dit tilhørsforhold til banksektoren betydningsløst. I låneudbydernes kreditvurdering af dig som låneansøger handler det ikke om, hvilke relationer til banksektoren eller hvilken økonomisk historik du har. Det handler udelukkende om, hvor meget og hvordan du ønsker at låne og hvordan låneudbyderen kan imødekomme dette ønske.

Det betyder også, at det er muligt for dig både at ansøge og optage lån hos flere låneudbydere samtidigt. Det kan faktisk være en fordel for dig at ansøge flere steder, eftersom dine lånevilkår fastsættes ud fra den kreditvurdering låneudbyderen laver på baggrund af din låneansøgning. Du kender altså ikke lånebetingelserne, før du sidder med lånetilbuddet i hånden. Så er du presset af tiden, kan du med fordel ansøge flere steder, så du efterfølgende kan sammenligne de modtagne lånetilbud og vælge det tilbud, som bedst opfylder dine ønsker.

Kviklån er hurtige penge

Lån findes i mange forskellige former. Du kan låne alt fra 500 til 400.000 kroner, og renten kan variere fra 4,99% op til 30% – alt efter hvor meget du skal låne, hvilket selskab du vælger at låne fra og din kreditværdighed.

Den store fordel ved et hurtigt lån er, at du kan modtage pengene på din konto inden for få minutter – og så låner du pengene online. Det er besværligt at booke et møde med bankrådgiveren, sende årsopgørelser og budgetter.

Det er nemmere at indtaste dit NemID og få pengene på kontoen med det samme.

Du kan reelt set optage langt mere end 400.000 kroner ved at ansøge forskellige låneinstitutter. Du kan sagtens ansøge både Santander, L’EASY, LånLet og Bank N u00f8nsket om at søge store lån på fx. 800.000 eller 1 million. Disse lånebeløb kan ikke ansøges på nettet, men i banken, der vil kræve at du kan stille disse former for sikkerhed. Det er jo deres garanti for at få nogle penge retur.

Hvis du kan nøjes med beløb under 300.000 kr. har du mulighed for at søge om det på nettet – vel og mærke uden der skal stilles sikkerhed.

Sikkerhedsstillelse er reelt meget simpelt. Det betyder ganske enkelt, at hvis du ikke kan betale pengene tilbage, ja så mister du din bil, ejendom eller fremtidige pension. Vælger du at binde noget som sikkerhed, så får du også en væsentlig lavere rente på dit lån. Det er derfor noget, som du bør overveje, at der er både fordele og ulemper ved det – du kan jo miste det, som du har bundet som sikkerhed.

Har du bundet noget som sikkerhed, så bør du også søge rådgivning, hvis du der opstår problemer eller spørgsmål i forbindelse med lånet. Når der står ting på spil, så bør du hellere søge rådgivning for tidligt end for sent. Udvikler lånet sig først til gæld, så kan det hurtigt blive uoverskueligt – derfor bør du undgå det.

Så enkelt og let er det at låne penge her og nu

Når du er kommet frem til en specifik låneudbyder, er det blot at udfylde og indsende en låneansøgning og herefter vente på svar. Lån penge ved langt de fleste selskaber er det en simpel og meget hurtig procedure, hvor du skal starte med at vælge dit ønskede lånebeløb samt din ønskede løbetid. Herudfra vil de beregne din månedlige ydelse, som du med det samme vil kunne se. Ydelsen er kun en cirka beregning, da den endelige ydelse først kan beregnes, når din rente er kendt. Din rente vil ofte afhænge af din kreditvurdering, så denne vil først fremgå af dit lånetilbud, som du vil modtage, efter du har ansøgt om et lån. Lån penge nu gennem ovenstående udbydere betyder altså, at du først kender din udgift ved lånet, når du modtager dit endelige lånetilbud.

Udfyld ansøgningen

Når du har valgt et lånebeløb og en løbetid, er du klar til at udfylde selve ansøgningen. De fleste låneselskaber har kun brug for relativt få oplysninger for at kunne vurdere, om de vil låne penge til dig. Disse oplysninger vil typisk være kontaktoplysninger, oplysninger omkring din civilstand, bopæl, beskæftigelsesforhold og økonomi. Desuden har de brug for dine bankoplysninger for at kunne overføre pengene til dig. Mængden af informationer, de har brug for, afhænger meget af lånets størrelse. Låneudbyderne med de små kviklån har typisk ikke brug for ligeså mange oplysninger, som de låneudbydere der udlåner de større beløb. Lån penge nu kan derfor betyde varierende arbejdsmængde for dig som låneansøger.

Brug Nem-ID

De fleste låneudbydere anvender desuden Nem-ID, hvilket gør det både nemt og sikkert at låne på nettet. Nem-ID anvendes nogle steder til at bekræfte ansøgningen, dette skyldes bl.a., at mange låneudbydere har brug for dit personnummer for at kunne foretage en kreditvurdering. Når man indtaster sit personnummer online, er der regler om, at man skal være logget ind med Nem-ID. Derudover anvendes Nem-ID for det meste til at bekræfte låneaftalen, efter du har modtaget lånetilbuddet.

Sådan foregår udbetalingen

Når du har bekræftet en låneaftale, er lånet på plads. Herefter er det blot at vente på, at du modtager pengene. De fleste låneudbydere udbetaler pengene direkte til den konto, som du har angivet ved ansøgningen. Hvor hurtigt pengene udbetales varierer fra udbyder til udbyder. Mange af låneudbyderne udbetaler allerede lånet samme dag eller dagen efter, at du har underskrevet låneaftalen. Ved andre udbydere kan der gå et par dage, dette er typisk ved de låneselskaber, hvor der kan lånes høje beløb. Er du fristet, kan du låne penge nu allerede i dag. Gå ind på GodeLån og oplev, hvor let du kan låne penge til det du lige står og mangler.

Læg et budget før du låner penge nu

Inden du ansøger om et lån, bør du altid lægge et budget. Lån penge nu uden et budget indebærer en risiko for at miste overblikket over sin økonomi og sine udgifter. Dette er vigtigt, da det er afgørende for, om du har råd til at betale et lån tilbage og derfor, om du overhovedet bør låne. Hvis du på forhånd kan se, at du ikke vil kunne tilbagebetale lånet, skal du holde dig fra det. Lån, der ikke betales tilbage til tiden, vil nemlig give dig ekstra omkostninger i form af renter og gebyrer, hvorfor dit lån kan blive meget dyrere end forventet og kan ende med at vokse dig over hovedet og blive en håbløs gæld. Man behøver hverken være revisor eller bankmand for at kunne lægge et budget, man kan sagtens gøre det selv. Hvis man vil være meget grundig, kan man vælge at finde en skabelon på nettet og følge den. Lån penge nu på denne måde sikrer dig endvidere dybdegående indsigt i din privatøkonomi og kan afsløre områder, hvor du kan spare betydelige summer.

Den simple udgave af lånebudgettet

Man kan også lave den mere simple udgave, hvor man blot skriver alle sine udgifter og indtægter ned på et stykke papir. Det vigtigste er, at man får ALLE de udgifter og indtægter med, som man har over et helt år. For at gøre det let, kan man starte med indtægtssiden, som for de fleste vil være et fast beløb hver måned. Herefter tages udgifterne, hvor det kan være en god ide at starte med de faste udgifter som hus, bil, forsikring, el, vand, varme, mad osv. Herefter tages de løbende udgifter som er alt til gaver, tandlæge, frisør, dyrlægeregninger og andre uforudsete udgifter. Desuden bør der indregnes et månedligt beløb til lommepenge, som kan være til tøj, biograf ture, cafebesøg osv., da man sjældent kan eller har lyst til at leve flere år uden disse privilegier. Alle de udgifter som man ikke har hver måned, som for eksempel vægtafgift, forsikring, ver måned. Lån penge nu på denne måde gør det lettere at se, hvis man har brugt lidt rigeligt en måned og derfor bør holde lidt igen, eller om der er råd til en flaske rødvin sidst på måneden.

Kendetegn ved et godt lån

Det store udvalg af låneudbydere gør det også svært at vælge, hvem man skal ansøge hos, og hvilke lån der er de bedste. Hvad der opfattes som et godt lån, afhænger typisk af den individuelles oplevelse. Lån penge nu baseret på andres oplevelser er derfor ikke tilrådeligt. For det første skal lånet virke reelt og gennemskueligt således, at der ikke kommer skjulte gebyrer og andre uforudsete omkostninger undervejs. Derudover skal omkostningerne ligge på et rimeligt niveau, så det er til at betale lånet tilbage igen. En anden faktor er servicen, hvor en hurtig behandlingstid vil være at foretrække. Desuden bør selskabet være til at komme i kontakt med, hvis der skulle opstå problemer med lånet.

Er man i tvivl om, hvilke selskaber man skal ansøge ved, kan man gå ind på vurderingstjenesten Trustpilot, hvor der findes en del anmeldelser på de forskellige låneudbydere. Man skal dog altid tage disse anmeldelser med forbehold, da der godt kan være en tendens til, at folk skriver flere anmeldelser over ting, som de er utilfredse med. Desuden er flere af låneselskaberne stadig forholdsvis nye, hvorfor der endnu kun er få anmelder på dem.

Sammenlign lån ud fra samme vilkår

For at kunne sammenligne korrekt skal man ansøge om de samme lånevilkår, det vil sige, at lånebeløbet og løbetiden skal være de samme, da renten bl.a. afhænger af, hvor hurtigt man kan betale lånet tilbage. Lånets løbetid vil ligeledes have stor betydning for ydelsens størrelse. En kort løbetid vil give en højere månedlig ydelse end et lån med en lang løbetid, da en kort løbetid betyder, at lånet skal betales af over kortere tid. Det kan til tider være svært at sammenligne forskellige tilbud, hvor nogle har lavere rente end andre, mens andre har lavere stiftelsesomkostninger. Hvad vægter højst, og hvad er billigt i sidste ende? Lån penge nu er som beskrevet tidligere en ganske individuel oplevelse, hvorfor du altid bør tage udgangspunkt i din egen unikke situation.

Ofte er der lavet en beregning for det samlede tilbagebetalingsbeløb, som er det samlede beløb inklusiv renter og andre omkostninger, der skal betales tilbage i løbet af lånets løbetid. Hvis denne beregning findes i alle tilbuddene, kan man sammenligne ud fra denne og blot vælge den med det laveste beløb. I mange tilfælde er der lavet en beregning, der hedder noget med samlede kreditoromkostninger, denne beregning viser direkte, hvor meget det koster at låne. Desuden er der ÅOP, som står for de årlige omkostninger i procent.

Denne beregning medtager ligeledes alle omkostninger og omregner dem til procent fordelt over årene. ÅOP kan findes i alle lånedokumenter, da det er et krav, at alle låneselskaber laver denne beregning. Det skal derfor også bemærkes, at beregningen udelukkende foretages som en hjælp til sammenligning, det er altså ikke en procentvis omkostning, der skal betales. En del af de omkostninger der medregnes i ÅOP er nemlig stiftelsesomkostninger og andre gebyrer, som skal betales enten ved lånets optagelse eller løbende. Lån penge nu gennem ovenstående låneudbydere betyder ikke altid stiftelsesomkostninger, da nogle udmærker sig ved at tilbyde stiftelse uden omkostninger

Lån penge med lavest rente

En rente er en procentvis omkostning, som man betaler for at låne. Rentens størrelse beregnes på baggrund af restgælden, hvorfor renten udgør mere af ydelsen i starten af lånet fremfor i slutningen. Efterhånden som man betaler sit lån af, vil det, man betaler i rente, altså blive mindre og mindre, mens selve afdraget vil vokse. Forbrugslån har typisk rentetilskrivning hver måned i forbindelse med, at man betaler sin månedlige ydelse. Lån penge skal derfor ske ved at kigge på renten, da dette er en vigtig faktor. Renten er nemlig oftest den mest væsentlige omkostning ved at låne, og derfor er det ofte bedre at have en lav rente, end det er at have lave stiftelsesomkostninger.

Variabel rente vs. fast rente

I forhold til renten taler man om variabel rente og fast rente. Fast rente vil sige, at renten er den samme gennem hele lånets løbetid. Variabel rente betyder derimod, at renten kan variere. Lån penge med variabel rente betyder, at renten på ens lån således følger markedsrenten og kan både stige og falde i lånets løbetid. Fordelen ved at have fast rente er, at man kender sin rente og dermed sin ydelse fra start til slut. Lån penge med variabel rente indebærer til gengæld den fordel, at renten ofte er lavere end ved fast rente grundet den større risiko, som man har.

Desuden kan man være heldig, at renten falder i løbet af lånets løbe

Både ved et banklån og ved de fleste online lån, beregnes renten ud fra en individuel kreditvurdering. Det betyder, at to personer der låner det samme beløb med den samme løbetid godt kan have to forskellige renter, og dermed vil den ene have højere omkostninger ved at låne end den anden. Det simple svar på dette er, at der er større risiko ved at låne til en person med en dårlig kreditvurdering, end der er ved at udlåne til en person med en god kreditvurdering. Ved låneselskaberne online er det første, der kigges efter i en kreditvurdering, om personen står registreret som dårlig betaler i enten RKI eller Debitor Registret. Hvis dette er tilfældet, kan man i langt de fleste tilfælde godt opgive at få lov at låne.

Alt efter hvor store beløb man ønsker at låne, bliver der foretaget en mere grundig kreditvurdering. Her vil der blive set på personens privatøkonomi i forhold til, om der er anden gæld, hvor stor en indtægt personen har, samt hvor mange udgifter der er at betale hver måned. Derudover kigges der ofte på civilstand, da man for det meste vil stå stærkere økonomisk, hvis man bor sammen med en partner. Ud fra oplysninger som disse, vurderer låneselskaberne risikoen ved at udlåne til den enkelte person, og renten sættes således ud fra dette.

Går kontoen i minus hver måned?

Selvom det til tider kan være en stor hjælp at låne penge, er det måske ikke altid løsningen. Hvis kontoen når at gå i minus hver måned inden den første, er der god grund til at se sin økonomi efter i krogene. Der er mange steder at tage fat. Først og fremmest er det en god ide at undersøge, om din bank og dit forsikringsselskab stadig er konkurrencedygtige. Mange har en tendens til at beholde den samme bank og det samme forsikringsselskab alt for længe. Der er ofte mange penge at spare, hvis man indhenter tilbud fra andre forsikringsselskaber, om ikke andet kan man bruge det til at presse sit eget selskab lidt i pris, så man kan forhandle sig frem til nogle bedre aftaler.

Ligeså er det med ens bank, hvor man ofte vil kunne spare penge på sine lån ved at finde andre banker. Har man bil, er det desuden værd at overveje sit behov i forhold til transport. Har man en stor bil, selvom man altid kører alene, kan der ligeledes være mange penge at spare ved at finde en mindre og mere økonomisk bil. Alternativt er der det offentlige transport eller cyklen.